FB TW PIN NWS

HAVADAN 1 MİLYON TL KAZANÇ!

2014-11-02
HAVADAN 1 MİLYON TL KAZANÇ!
02 Kasım 2014 Pazar, Türk Hava Kurumu Başkanı Osman Yıldırım’ın oğlu aracılığıyla kurdurduğu paravan şirketin, helikopter alımında 1 milyon lira haksız kazanç elde ettiği öne sürüldü.
Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından 5 gün önce, Türk Hava Kurumu’nda yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında THK Başkanı Osman Yıldırım, oğlu Emre Yıldırım, Gökçen Havacılık Genel Müdürü Volkan Yılmazer’in bulunduğu 11 kişi hakkında gözaltı alma kararı verilirken yakalanan 10 kişi savcılığa sevk edildi. Yapılan sorgulamalardan sonra ise aralarında Osman Yıldırım ile oğlu Emre Yıldırım olmak üzere 5 kişi “rüşvet”, “ihaleye fesat karıştırmak” ve “mal varlığı değerlerini aklamak” suçlamasıyla tutuklandı.
Paravan şirket

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre; Savcılık tarafından yürütülen soruşturmada MASAK raporu ve polisin fiziki takip yaparak hazırladığı fezleke etkili oldu. Fezleke ve rapora göre en önemli iddia THK’nın 17 ambulans helikopter alımında, yaklaşık 1 milyon TL’nin Yıldırım ailesi tarafından kurulan paravan şirkete aktarılması oldu. Emniyet birimleri tarafından yapılan araştırmada Osman Yıldırım’ın oğlu Emre Yıldırım; yakın arkadaşı Hakan Azemoğlu adına ‘Azemoğlu Havacılık Eğitim Medya Gıda İnşaat’ şirketini kurdurdu. Daha sonra 17 helikopter alımı sürecinde bu firma Eurocopter’in temsilcisi oldu. THK tarafından da temsilci firmaya 4 farklı fatura ile 985 bin 400 TL aktarıldı.

Şirketi Emre Yıldırım kurdurdu

Mahkeme kararıyla tutuklanan arasında bulunan Hakan Azemoğlu’nun ise ifadesinde bu durumu itiraf ettiği iddia edildi: Azemoğu Havacılık, eğitim Medya Gıda İnşaat isimli şirketi benim üzerime Emre Yıldırım kurdurdu. Hiçbir faaliyeti bulunmamasına rağmen THK ve bağlı kuruluşlarına fatura kesilmek suretiyle paralar alındı. Tüm bu işlemler Emre Yıldırım tarafından Osman Yıldırım’ın bilgisi dahilinde yapılmıştır.”

5 helikopter aldı

Hakan Azemoğlu’nun şirket kayıtlarına bakıldığında ise ortaya çarpıcı bağlantılar çıkıyor. Hakan Azemoğlu tarafından şirketi 14 Şubat 2013 yılında kuruldu. 50 bin TL sermaye ve tek ortak ile kurulan şirketin adı ise Azemoğlu Eğitim Medya Gıda İnşaat AŞ oldu. Şirketin kurulmasından yaklaşık 2 ay sonra ise THK tarafından 17 adet ambulans helikopterin Fransa merkezli Eurocopter firmasından temin edileceği açıklandı. Şirketin kurulmasından 5 ay sonra yani 3 Temmuz 2013 tarihinde Azemoğlu şirketinin adı değişti ve havacılık unvanı da eklendi. Ancak Ticaret Sicil kayıtlarına göre tek değişiklik şirket adında olmadı. Ayrıca şirket faaliyetlerine havacılık da eklendi. Her türlü uçak ve helikopter alımı, satışı ve kiralama faaliyet alanına girdi. Hatta ‘havayolu ile ambulans uçuşları yapabilir’ maddesi de yine aynı tarihli toplantıda karar bağlandı. Bu değişiklikten yaklaşık bir ay sonra ise Eurocopter tarafından 5 helikopter THK’ya teslim edildi.
20 milyon liralık gayrimenkul aldı

MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) tarafından hazırlanan rapora göre son iki yılda Osman Yıldırım tarafından cari değeri 20 milyon TL’lik gayrimenkul satın aldı.MASAK raporuna yansıyan bir başka dikkat çekici nokta ise Osman Yıldırım’ın 2012 yılından sonra şahsi banka hesaplarından 4 milyon Avro hareket olması. THK Başkanı Osman Yıldırım’ın özel kalem müdürü İrfan Yıldız’ın ise aylık 3 bin TL maaş almasına rağmen 15 bin TL kredi kartı harcaması yaptığı, 650 bin TL’lik villa aldığı da iddialar arasında.

Tutuklanma gerekçeleri

Osman Yıldırım ve Emre Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 5 kişi ile ilgili mahkemenin tutuklama gerekçesi ise şöyle: Soruşturma evrakı kapsamına göre kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgulara, şüphelilerden Hakan Azemoğlu’nun beyanları, tape kayıtları, para akışını gösteren banka kayıtları, MASAK raporu, atılı suçların niteliği ve CMK’nın 100.maddesi içeriğine göre, Osman Yıldırım, Emre Yıldırım, Hakan Azemoğlu,İrfan Yıldız ve Şafak Şimşek’in “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama”, “rüşvet almak ve vermek” suçlarından tutuklanmalarına, şüpheliler Faruk Volkan Yılmazer, Ali Yavuz Karslıoğlu’nun adli kontrol altına alınmasına karar verilmiştir.”

Temsilci firarda

Soruşturma kapsamında bir kişi ise aranıyor. Bu şüpheli ise Euorocopter firmasının satış temsilcisi Luisa Alberti. Alberti’nin gözaltılardan kısa süre önce yurtdışına kaçtığı tespit edildi. Osman Yıldırım ile Alberti arasında yapılan toplantılara Emre Yıldırım’ın da katıldığı polisin yaptığı fiziki takiplerde tespit edildi. Soruşturma kapsamında bu bağlantı Osman Yıldırım’a soruldu. Yıldırım ise Luisa ile helikopterlerin gece hizmet verebilmesi için ihtiyaç olan sistemi görüşmek için buluştuk. Luisa’yı oğlumla tanıştırmıştım. Ancak oğlumun o gün neden buluştuğumuz otele geldiğini hatırlamıyorum” cevabını verdi.