FB TW PIN NWS

Formula 1’in Faturası 5 Milyon Dolar

2006-09-19
FIA, İstanbul Grand Prix’sinde KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın kupa vermesiyle ilgili başlattığı soruşturma sonucunda Türkiye’ye 5 milyon dolar para cezası verdi.

Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu FIA, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) ve yarışın organizatörü Motor Sporları Organizasyonu (MSO)’ya toplam 5 milyon dolar para cezası verdi.

Fransa’nın başkenti Paris’te sona eren ve yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından açıklama yapan FIA Başkanı Max Mosley, sporla siyasetin birbirine karıştırılmaması gerektiğini belirterek, “Bu kararla taraflara bu konudaki hassasiyetimizi gösterdik” diye konuştu. FIA Başkanı, sporun kesinlikle siyasetin dışında tutulması görüşünü savunduklarını vurgulayarak, “Sonuçta, 5 milyon dolar para cezası verilmesi görüşü benimsendi” dedi.

Uluslararası Otomobil Federasyonu FIA, İstanbul’da yapılan Formula 1 Grand Prix’sinde birinci olan Felipe Massa’ya, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın kupayı vermesi nedeniyle soruşturma başlatmıştı.

RUM KESİMİ CEZAYI AZ BULDU

Kıbrıs Rum kesimi Otomobil Federasyonu Başkanı Filios Zahariadis, Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonunun (FIA), Türkiye Otomobil Sporları Federasyonuna (TOSFED) verdiği 5 milyon dolarlık para cezasını az buldu. Zahariadis, kararın, FIA’nın KKTC’yi ve Mehmet Ali Talat’ı Cumhurbaşkanı olarak tanımadığını gösterdiğini ileri sürerek, bunun kendileri için bu kararın en önemli yanı olduğunu söyledi.

Cezanın yeterli olmadığını da öne süren Zahariadis, daha yüksek para cezası verilmesi ya da Türkiye’nin bir yıl yarışma dışı bırakılması gerektiği görüşünü savundu. Zahariadis, buna karşın “5 milyon doların pek de fena bir rakam olmadığını” belirtti.

TOBB YÖNETİM KURULU ÜYESİ PARSEKER

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Motor Sporları Organizasyon A.Ş. Murahhas Azası İlhan Parseker, Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu’nun (FIA) Türkiye’ye 5 milyon dolar para cezası vermesiyle ilgili olarak, “Bizim için önemli olan İstanbul Park’taki yarışların kesintisiz devam etmesiydi. Verilen para cezasını saygıyla karşılıyoruz” dedi.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) Murat Yalçıntaş ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu ile birlikte FIA’nın Paris’teki merkezinde bugün yapılan olağanüstü toplantıya katılan Parseker, yaklaşık 1 saat süren toplantının ılımlı bir havada geçtiğini söyledi.

İlhan Parseker, Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix’sindeki podyum törenine ilişkin düzenlenen toplantıda en çok, seremoninin tasarlanarak yapılıp yapılmadığının sorulduğunu bildirdi.