FB TW PIN NWS

Erdoğan ve Putin Uçak krizi sonrası 268 Gün Sonra Rusya'da Bir Araya Geldi

2016-08-09
Erdoğan ve Putin Uçak krizi sonrası 268 Gün Sonra Rusya'da Bir Araya Geldi
Erdoğan ve Putin uçak krizi sonrası 268 Gün Sonra Rusya'da Bir Araya Geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uçak krizi sonrası Rusya'da 268 gün sonra 9 Ağustos 2016 günü bir araya geldi. Putin "darbenin karşısında olacağız." derken Erdoğan, "İkili ilişkiler olumlu sürece girdi." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke arasındaki krizin ardından 268 gün sonra Rusya'nın St. Petersburg kentinde bir araya geldi. Görüşme öncesi gazetecilerin görüntü almasına izin verildi. İki lider bu sırada açıklamalarda bulundu.

Rusya lideri Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı odada ayakta karşıladı.

Putin görüşme öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada "Geçen sene kasım ayında Rus askerlerin öldürülmesinden sonra ilişkiler düşük seviyeye alçaldı. Şu an Türkiye'nin iç siyasi durumu son derece zorlu. Türkiye'nin bu zorlu günlerinde buraya gelerek ziyarette bulunmanız iyi niyetinin ifadesidir. Bu gelişmeler her iki ülkenin hayrına olacaktır." dedi.

Açıklamalarına devam eden Putin, "Darbe kalkışmasıyla ilgili yol açtığı iç krizden sonra sizi arayan ilk liderlerden bir tanesi olduğumu biliyorum. Ve tekrar bizim ilkesel tavrımızı dile getirmek istiyorum. Biz her türlü darbe kalkışmalarına, anayasaya aykırı olan bu tarz girişimlere karşı olacağız. Aynı zamanda Türk halkının bu sorunların üstesinden geleceğini, siz ülkenin başındayken üstesinden geleceğine inanıyorum. Bugün hem başbaşa, hem de genişletilmiş durumda ilişkilerimizi ele alma fırsatımız olacak. Bu arada ticari ve ekonomik ilişkilerimizin yeniden kurulması ve terörle mücadele konuları ele alınacaktır. Tekrar böyle bir fırsatımız olduğuna çok seviniyorum, hoşgeldiniz diyorum" diye ekledi.

Vladimir Putin, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmenin iki ülkenin ilişkileri normalleştirmeyi istediğinin göstergesi olduğunu dile getirdi.

Darbe girişiminin ardından Erdoğan'ı arayan ilk liderlerden biri olduğunu vurgulayan Putin, "Her türlü darbe girişimlerine karşıyız" dedi.

Putin, şöyle konuştu:

"Son yıllardaki ilişkimiz benzersiz bir nitelik taşıyor. Geçen sene ilişkiler son derece düşük seviyeye indi. Türkiye'deki iç politikada yaşanan zor duruma rağmen, Rusya'ya gelmeniz her iki tarafın da ilişkilerde normalleşme istediğinin bir göstergesidir. Bu görüşme iki ülkenin halkının hayrına olacaktır.

Putin'in ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu bir süreceğe girdiğini dile getirdi.
15 Temmuz sonrasında kendisini arayan Putin'e teşekkür eden Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Böyle bir hassas dönemdeki randevu vermeniz nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Planlamamız G20 zirvesiydi. Türkiye-Rusya ilişkileri, çok farklı olumlu bir sürecin içine girmiştir. Büyük hedefler belirlediğimiz bir süreçtir.

İnanıyorum ki, şimdi attığımız ve atacağımız bu adımlarla çok daha farklı bir sürecin içerisine gireceğiz. 15 Temmuz darbe girişiminin ertesinde sizlerin lider noktasında bizi arayışı hem tüm heyetimizi hem de halkımızı mutlu etmiştir. Pazar günü İstanbul'da yapılan miting halkımızın demokrasiye sahiplenişi bakımından çok anlamlıydı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki tarihi görüşme yapılan açıklamaların ardından başladı.

24 Kasım 2015'te Hatay semalarında Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesiyle kopan Türkiye ve Rusya ilişkileri, bugün yeniden inşa ediliyor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Rusya'ya gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, St. Petersburg'da saat 14.07'de Rusya lideri Vladimir Putin'le buluştu. Liderler, 15 Kasım 2015'ten bu yana ilk kez tokalaştı ve objektifler önünde poz verdi.