FB TW PIN NWS

El Pais: ''Orhan Pamuk'un gidişi Erdoğan hükümeti için büyük terslik''

2007-02-07
İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais, başyazısında Orhan Pamuk’un Türkiye’yi “terk etmesi Erdoğan hükümeti için büyük bir terslik olduğu”nu öne sürdü. Buna karşın gazete, “AB üyeliği için Ankara’dan Ermeni soykırımını tanınmasını şart koşmak yanlıştır. Avrupa, Türkiye’den tarihi gerçekleri değil, ifade özgürlüğünü talep etmeli” diye yazdı.

El Pais gazetesi, başyazısında “Pamuk Türkiye’den gidiyor” derken Türkiye’de “Siyaset, kamu idaresi ve yargıda önemli bir ağırlığı olan aşırı milliyetçi akımların Pamuk’u bir hain olarak gördüklerini” belirtti. Gazete, “Yazarın gidişi, Erdoğan hükümeti için büyük bir terslik anlamına geliyor ve daha somut olarak, Pamuk’un her zaman paylaştığı, AB’ye katılma hedefi açısından” yorumunu yaptı.

Türkiye’de rahatsız edici, farklı veya azınlıktaki görüşleri dile getirenlerin giderek artan bir biçimde baskılara maruz kaldıklarını savunan gazete, Pamuk’un ülkeden ayrılmasının birçok alanda etkilerinin olacağını ancak bu alanların birbiri ile karıştırılmaması gerektiğini belirterek şu görüşleri dile getirdi:

“AB üyeliği için Ankara’dan Ermeni soykırımını tanınmasını şart koşmak yanlıştır. Nedenlerinden biri çünkü Kürt sorunu için benzer bir talepte bulunmak hiç kimsenin aklına gelmezdi. Avrupa, Türkiye’den tarihi gerçekleri değil, ifade özgürlüğünü talep etmeli. Yani, Türklerin, ülkelerinin geçmişini, bu çağın en büyük yazarlarının yapmaya mecbur kaldığı gibi, terk etmek zorunda kalma riskine girmeden değerlendirebilmeleri olasılığıdır.”