FB TW PIN NWS

Ecevit'in cenazesinde laiklik protestoları

2006-11-11
Eski Başbakan Bülent Ecevit'in cenaze namazı Kocatepe Camisi'nde kılındı. Başbakan Erdoğan ve beraberindeki bakanlar öğlen namazı için camiye arka kapıdan girdi. Daha sonra cenaze namazı için naşın bulunduğu musalla taşına geçişi sırasında Erdoğan ve kabine üyeleri protesto edilirken "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Halkçı Ecevit" sloganları atıldı.

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in cenaze namazında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet üyeleri sloganlarla protesto edildi.

TBMM'deki törenin ardından eski Başbakan Ecevit'in naaşı cenaze namazının kılınacağı Kocatepe Camisi'ne getirildi. Namaz öncesi Rahşan Ecevit ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer taziyeleri kabul etti.

Gerek bu sırada gerekse namaz sonrasında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eşi Semra Sezer Rahşan Ecevit'i yalnız bırakmadı. Sezer çifti yer yer Rahşan Ecevit'in koluna girerek destek verdi.

Rahşan Ecevit'e Cumhurbaşkanı Sezer'in yanı sıra KTTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Eski KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Eski Başbakan Mesut Yılmaz, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Hürparti Genel Başkanı Yaşar Okuyan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli taziyede bulundu.

HÜKÜMET CAMİYE ARKA KAPIDAN GİRDİ...

Öğlen namazının ardından Ecevit için kılınacak cenaze töreni ise protestolara sahne oldu. Emniyetin protokol için ayırdığı koridoru kullanmayarak camiye arka kapıdan giren Başbakan Erdoğan ile TBMM Başkanı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Mehmet Aydın önce cami içinde öğlen namazını kıldılar.

Erdoğan ve beraberindeki bakanlar Ecevit için kılınacak cenaze namazı için camiden çıkıp cenazenin bulunduğu musallah taşına yaklaşırken cami avlusunda toplanan vatandaşlar tarafından "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Halkçı Ecevit" sloganları atarak protesto edildi. Tören sırasında Başbakan Erdoğan'a korumaları tarafından "şemsiye" tutulması dikkat çekti.

HÜSAMETTİN ÖZKAN DA SAF TUTTU

Kayserili imam Necmettin Nuraçan'ın kıldırdığı cenaze namazında, Ecevit'in tabutu üzerinde bulunan "tek karanfil" dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, eski Başbakan Mesut Yılmaz, CHP Lideri Baykal, DYP Genel Başkanı Erkan Mumcu, ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanları, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eski TBMM Başkanları Hikmet Çetin, Ömer İzgi, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, eski bakanlar Ufuk Söylemez, Orhan Birgit, ATO Başkanı Sinan Aygün, ASO Başkanı Zafer Çağlayan, bir dönem Ecevit'in çok yakınında olan ancak son dönemde araları açılan eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın yanı sıra çok sayıda eski ve yeni siyasetçi katıldı. Özkan'ın Rahşan Ecevit'e taziyede bulunmayıp direk namazın kılınacağı bölüme geçmesi dikkat çekti.

Namazın ardından devlet protokolü kortejdeki yerini aldı. Namaz bitiminde hükümet ve Başbakan Erdoğan aynı sloganlarla protesto edildi.

Ecevit'in naaşı cami avlusundan top arabasına konulmak üzere askerlerin omzunda götürülürken vatandaşlar alkışlarla uğurlarken karanfiller attılar. Bu sırada cami avlusunda beyaz güvercinler de uçuruldu.

Ecevit'in naaşı top arabasına konulduktan sonra en önde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, KKTC Cumhurbaşkanı Talat, 9. Cumhurbaşkanı Demirel ve eşi Rahşan Ecevit, Başbakan Erdoğan, TBMM Başkanı Arınç, bakanlar siyasi parti liderleri kortejde yerlerini aldı.

Mimar Kemal Lisesi'ne kadar top arabasında taşınan Ecevit'in naaşı burada tekrar cenaze aracına konuldu. Ancak Rahşan Ecevit kız kardeşi ile birlikte hayat arkadaşı Bülent Ecevit'i taşıyan cenaze aracını tutarak yürümeyi tercih etti.

NOTLAR....
Kortej, Mithatpaşa Caddesi'ni takip ederek Ziya Gökalp Caddesi'ne ulaştı. Burada yolu sağlı sollu dolduran vatandaşlar "Türkiye seninle gurur duyuyor", "Türkiye Laikliktir Laik Kalacak" sloganları atarak araca karanfiller attı. Kortej, Ecevit'in defnedileceği Devlet Mezarlığı'na doğru hareket ediyor.