FB TW PIN NWS

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden AK Parti Genel Başkanı

2017-05-22
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden AK Parti Genel Başkanı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden AK Parti Genel Başkanı oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Mayıs 2017 günü yapılan AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresinde 1414 delegenin oyuyla yeniden kurucusu olduğu partinin genel başkanı seçildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Spor Salonu'nda yapılan "AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi"ne eşi Emine Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım ile geldi.

Kongrede Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve damadı Selçuk Bayraktar ile kızı Esra Erdoğan Albayrak'ın yanı sıra Yıldırım'ın da çocukları ve torunları hazır bulundu.

Salona gelmeden önce dışarıda kendisini bekleyen kalabalığa parti otobüsünün üstünden seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, selamlama konuşmalarında birlik mesajı verdi.

Erdoğan, salona girdiğinde coşkulu kalabalık kendisini uzun süre alkışladı, protokolde kendisi ve eşi Emine Erdoğan için ayrılan yere geçene kadar Başbakan Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım ile partilileri selamladı.

Konuşmasına "Bugün günlerden vuslat" diyerek başlayan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın manevi desteğini 998 gün boyunca hissettiklerini ifade etti.

Yıldırım, 364 günlük "AK Parti Genel Başkanlık" görevine yaklaşık bir saatlik konuşmasıyla veda ederken, sözlerini "Gururla taşıdığım AK Parti Genel Başkanlığı görevini Sayın Cumhurbaşkanımız, Kurucu Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a devretmenin gururunu, onurunu yaşıyorum." diyerek tamamladı.

Erdoğan ise 998 gün sonra parti genel başkanlığına dönüşü için "Şimdi de tam 998 gün sonra yine aynı salonda, 'Evet, nerede kalmıştık' diyerek yeniden bir aradayız." değerlendirmesini yaptı.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1370 delegenin oyuyla 998 gün aradan sonra ikinci kez partinin genel başkanlığına aday gösterildi.

Başbakan Yıldırım'ın konuşması sırasında partililerin tezahüratları üzerine duygulanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rabia" işareti yaparak karşılık verdi.

Seçim sonucunun açıklanmasının ardından "AK Parti Genel Başkanı" sıfatıyla bir teşekkür konuşması yapan Erdoğan, kongrenin sonuna gelindiğini belirterek "998 günlük bir hasretin ardından bugün büyük kongremizle sizlerle birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu tekrar ifade etmek istiyorum. Şahsımı bir kez daha genel başkanlık görevine layık gördüğünüz için her birinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum." dedi.

Erdoğan, genel merkezin yönetim organlarının seçimini de tamamladıklarını vurgulayarak MKYK ile ve Merkez Disiplin Kurulu, Demokrasi Hakem Kurulu, Siyasi Erdem ve Etik Kurulu'na asil ve yedek olarak seçilenleri tebrik etti.

Bu kongrenin yeni bir başlangıç olduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Hem parti çalışmalarımızda hem ülkemize ve milletimize yapacağımız hizmetlerde yeni bir döneme giriyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana geçen 16 yıldaki tecrübemizden, bütün bu tecrübelerin de ışığında yeni dönemde her bakımdan çok daha büyük işler başarmanın mücadelesini vereceğiz. Önümüzdeki aylar Türkiye'nin terörle mücadeleden ekonomiye, hak ve özgürlüklerin genişletilmesinden yatırımlara kadar her alanda adeta bir sıçrama dönemi olacaktır."

Erdoğan, bunun için kaybedecek bir anları bile bulunmadığına dikkati çekerek Türkiye'yi değiştirmenin kendilerini değiştirmekten geçtiğinin bilincinde, yeni ve çok daha büyük reformları hayata geçireceklerini bildirdi.

AK Parti'nin çeşitli faaliyetlerinde partililerle çok daha fazla birlikte olacaklarını ve istişare yapacaklarını bildiren Erdoğan, il kongrelerini, genişletilmiş il başkanları toplantılarını, belediye başkanları toplantılarını, toplu açılış törenlerini ve diğer tüm fırsatları değerlendirerek mesailerini sürdüreceklerini anlattı.

"Bugün burada besmeleyi çektik." diyen Erdoğan, "Bismillah" diyerek tekrar yola revan olduklarını söyledi.

"Rabb'im yolumuzu açık etsin. Rabb'im bizi sizlere ve milletimize mahcup olmaktan korusun. Rabb'im bizleri şafak vakti doğup ezan vakti ölenlerden eylemesin. Rabb'im nereden geldiğini unutup nereye gideceğini şaşıranlardan eylemesin." diyen Erdoğan, bugüne kadar hep "İşaret aldığın gün atandan yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan" düsturuyla yol yürüdüklerini dile getirdi.

Erdoğan, "Mevlam bundan sonra da bize yolumuzu şaşırtmasın." diyerek Allah'tan başka zafer sahibi olmadığını söyledi.

Türkiye'nin kendisiyle birlikte tüm alemi İslam'ın geleceği için yürüttüğü mücadeleyi başarıyla sonuçlandırmak zorunda olduğunu belirten Erdoğan, "Bunun için Rabb'imden bu ülkeye, bu millete güç kuvvet vermesini, yardımını esirgememesini niyaz ediyorum." dedi.

Delegelere ve tüm gönüldaşlarına kongreye ilgileri ve şahsına gösterdikleri teveccüh için teşekkür eden Erdoğan, 16 Nisan referandumunda gösterdikleri gayretler sebebiyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP ve HÜDAPAR'a teşekkür etti.

Salondakilerin Ramazanını tebrik eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Tutacağınız oruçların, yapacağınız ibadetlerin her katında kabul ve karin olmasını Rabb'imden niyaz ediyorum. Rabb'im hepimizi ramazanın bereketinden, rahmetinden nasipdar eylesin diye dua ediyorum. Memleketlerine dönecek olan kardeşlerime hayırlı, kazasız belasız yolculuklar diliyorum. Bundan sonraki ilk görüşmemize kadar kalın sağlıcakla."

Erdoğan'ın konuşması esnasında arkasında bulunan büyük ekranda, AK Parti Genel Başkanlığı döneminde yaptığı çalışmaları anlatan görsellere yer verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cümlelerini tamamlarken aynı ekranda "Adam gibi adam" yazısı dikkati çekti.

Kongreye eski TBMM Başkanı Bülent Arınç ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da katıldı. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise kongreye telgraf gönderdi.


AK Parti 3.Olağanüstü Kongresi için başkentte sıkı güvenlik tedbirleri de uygulandı. Cumartesi günü 20.00'den itibaren Ankara Spor Salonu'na çıkan yollar 12 noktada kapatıldı, kongre salonu ve çevresindeki alanda bomba araması yapıldı.

Spor salonu çevresinde 7 bin 100 polisin görev aldığı kongre boyunca güvenlik önlemlerine polis helikopterleri de havadan destek verdi.

Kongreye katılanlar üç aşamalı aramadan geçirildi.