FB TW PIN NWS

CHP’den Yimpaş için araştırma önergesi

2006-11-25
CHP, Yimpaş'ın yasadışı şekilde topladığı paraları aktardığı kişiler, medya kuruluşları ve siyasi organizasyonların tespiti ve parasını geri alamayanların mağduriyetinin giderilmesi için Meclis araştırması açılmasını talep etti.

CHP Grup Başkanvekilleri Haluk Koç, Ali Topuz ve Kemal Anadol’un imzasını taşıyan araştırma önergesi TBMM Başkanlığına sunuldu. Önergede, Yimpaş Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, Yimpaş Holding AŞ ve Yimpaş Yozgat İhtiyaç Maddeleri Pazarlama ve Ticaret AŞ'nin yurtiçinde ve yurtdışında yerleşik vatandaşlardan yasal olmayan şekilde topladığı paralar ile bu paraların yasadışı olarak aktarıldığı kişiler, medya kuruluşları ya da siyasi organizasyonların tespit edilmesi ve paralarını geri alamayanların mağduriyetinin giderilmesi için yapılması gereken yasal düzenlemelerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması istendi.

Önergenin gerekçesinde, iktidarın bakan ve yetkililerinin geçmişte Yimpaş’ın mağaza açılışında yer aldığına ilişkin bilgilerin ortaya çıkmasından sonra bir bakanın hissedarlık ilişkisi, milletvekilleri ve il belediye başkanına para toplamayla ilgili ilişkilerinin ortaya çıktığına işaret edilen gerekçede, ayrıca bu şirket için toplanan paraların bir bölümünün halen faaliyette olan bir ulusal televizyon kanalına aktarıldığına ilişkin bilgilerin de kamuoyuna yansıdığı dile getirildi. Gerekçede, iktidarın eylemsizliğinin, suçluların himaye edildiği ve siyasetin finansmanı noktalarında kamuoyunda derin kuşkuların oluşmasına yol açtığı da savunuldu. Yimpaş’ın para transferlerinin araştırılması gerektiğine işaret edilen gerekçede, medya kuruluşları ve tarikat liderlerine ait hesaplara para transferlerinin belirlenmesi, vatandaşların tasarruflarının nerelere aktarıldığına ışık tutacağı gibi siyasetin finansmanı konusunda da kamuoyunun aydınlanacağı ifade edildi.