FB TW PIN NWS

Bush İranlı askerlerin serbest bırakılmamasına karar verdi

2007-04-14
ABD Başkanı George W. Bush'un, Ocak ayında Erbil'de tutuklanan 5 İranlı'nın serbest bırakılmamasına karar verdiği bildirildi.


Washington Post gazetesi, ismini açıklamadığı ABD'li yetkililere dayanarak verdiği haberde, Bush'un Perşembe günü dış politika ekibi ile yaptığı görüşmede, İranlılar'ın tutukluluklarının devamına ve durumlarının her 6 ayda bir gözden geçirilmesine karar verildiğini belirtti. Haberde, aynı kararın Irak'ta tutuklu bulunan diğer 250 yabancı için de geçerli olduğu ifade edildi.


Gazete ayrıca, toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, artık ABD istihbaratı için faydalı olmadıkları gerekçesiyle İranlılar'ın serbest bırakılması tavsiyesinde bulunduğunu yazdı. Ancak Rice'ın farklı opsiyonların gözden geçirilmesinin ardından alınan karara destek verdiği belirtildi.


Amerikan güçleri, 11 Ocak'ta İran'ın Erbil'de bulunan irtibat ofisini basmış ve 5 çalışanı gözaltına almıştı. ABD gözaltına alınan şahısların Devrim Muhafızları üyesi olduklarını ileri sürerken, İran bu kişilerin diplomat olduğunu söylüyor.