FB TW PIN NWS

Bülent Ecevit'i kaybettik

2006-11-06
Geçirdiği beyin kanaması sonucu beş aydan bu yana Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tedavi altında bulunan eski Başbakanlardan Bülent Ecevit vefat etti.

Türk siyasi yaşamında 'Karaoğlan' olarak anılan ve 'Üçüncü Adam' yakıştırması yapılan Bülent Ecevit, siyasetin son yarım asırlık dönemine damga vuran simge isimlerdendi.

Türk siyasetine 'Ak Güvercin' ve 'Mavi Gömlek' fenomenlerini kazandıran Ecevit, 'şair' yanı ve 'zarif üslubuyla' da siyaset dünyasında farklılığını hep hissettirdi.

Bülent Ecevit, 28 Mayıs 1925 tarihinde İstanbul'da doğdu. İstanbul Amerikan Koleji'nden 1944 yılında mezun olan Ecevit, üniversiteye devam ederken bir yandan da Basın-Yayın Genel Müdürlüğü'nde İngilizce çevirmeni olarak çalışma yaşamına başladı.

Sınıf arkadaşı Rahşan Ecevit (Aral) ile 1946 yılında evlenen Bülent Ecevit, aynı yıl okulu yarım bırakarak Londra Basın Ateşeliği'nde görev aldı.

Ankara'ya 1950 yılında dönen Ecevit, Ulus gazetesinde sanat eleştirmenliği, fıkra yazarlığı ve çevirmenlik yaptı.

Ulus gazetesi kapanınca Yeni Ulus ve Halkçı gazetelerinde yazmayı sürdüren Bülent Ecevit, 1954 yılında ABD'ye giderek 3 ay Winston Salem Journal gazetesinde çalıştı.

Bülent Ecevit, 1957'de Rockefeller bursuyla ikinci kez Amerika'ya gitti. Harvard Üniversitesinde 8 ay Ortadoğu tarihi ve sosyal psikoloji üzerine çalıştı ve aynı yıl yurda döndü.

Milliyet gazetesinde de günlük yazılar yazan Ecevit, Forum dergisinin yazı işleri kadrosunda yer aldı.

Siyasete ilk adım

Ulus gazetesinde çalışırken, 1954 yılının ocak ayında CHP Çankaya Gençlik Ocağı'na üye olarak aktif siyasi yaşama adımını atan Bülent Ecevit, 27 ekim 1957'de CHP Ankara Milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

Ecevit, 12 ocak 1959'da İsmet İnönü'nün listesinden CHP Parti Meclisi'ne seçildi, 1961-1965 arasında da İnönü hükümetlerinde Çalışma Bakanı olarak görev yaptı.

CHP'nin 18 ekim 1966 tarihinde yapılan 18'inci Kurultayı'nın 'parlayan yıldızı' olan Ecevit, önce 'çok genç' bulduğu için itiraz eden İnönü'nün onayını alarak genel sekreter oldu. Ecevit, artık partinin ikinci adamıydı.

Partide 12 Mart Muhtırası'nın ardından kurulan Nihat Erim'in başbakanlığında kurulan hükümete katılıp katılmamak konusu iç tartışmalara yol açtı ve hükümete girilmemesini isteyen Ecevit, 21 martta genel sekreterlik görevinden istifa etti.

CHP'nin 5 Mayıs 1972'de yapılan 5'inci Olağanüstü Kurultayı, İnönü-Ecevit çekişmesine sahne oldu. Ecevit yanlısı Parti Meclisi, kurultaydan güvenoyu alınca, İsmet İnönü, 8 mayıs 1972 tarihinde, 33 yılı aşkın bir süre bulunduğu genel başkanlık görevinden istifa etti.

Bu gelişme üzerine 14 mayıs 1972'de toplanan özel kurultayda, Ecevit, CHP Genel Başkanlığı'na seçildi. Bülent Ecevit, siyaset sahnesinde, 1973 seçimlerinden itibaren 'Karaoğlan' olarak anılmaya başlandı.

Bu seçimlerde CHP, yüzde 33.3'lük oy oranıyla 185 milletvekili çıkardı. Seçimin ardından CHP, MSP ile koalisyon kurarak iktidara gelirken, Bülent Ecevit, 6 Şubat 1974'te ilk kez başbakanlık koltuğuna oturdu.

Bu dönemde Kıbrıs Barış Harekatı gerçekleştirildi. Seçim kampanyası döneminde Ecevit için sık sık kullanılan 'Karaoğlan' ismi, başbakanlığı döneminde yaşanan Kıbrıs olayıyla pekişirken, Karaoğlan'a bir de 'Kıbrıs Fatihi' eklendi.

Kuruluşundan yaklaşık 7 ay sonra, 18 Eylül 1974 tarihinde, Ecevit'in istifasıyla koalisyon hükümeti bozuldu.

Partisi, 5 haziran 1977'de yapılan genel seçimlerde 41.4 oy oranı ile 213 milletvekili çıkaran Ecevit, 21 haziran 1977'de azınlık hükümetini kurdu ancak 3 temmuz'da TBMM'den güvenoyu alamadı.

Bunun üzerine kurulan 2'nci Milliyetçi Cephe Hükümetini oluşturan partilerde yerel seçimlerin ardından iç çalkantı doğdu ve milletvekili istifaları yaşandı.

Ecevit, cephe hükümetini oluşturan partilerden kopan bağımsız milletvekillerinin de desteğiyle 17 ocak 1978'de kurulan hükümette 21 ay süreyle yeniden başbakanlık koltuğuna oturdu. İç çatışmalarla boğuşan CHP'nin oyları 14 ekim 1979'da yapılan ara seçimlerde gerileyince Ecevit, 16 ekimde hükümetten istifa etti.


SİYASİLERİN MESAJLARI

"ECEVİT'İN HİZMETLERİ SAYGIYLA ANIMSANACAKTIR"
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türk Ulusunun, Bülent Ecevit'in ülkeye yaptığı hizmetleri, her zaman saygıyla anımsayacağını belirtti.
Sezer, Bülent Ecevit'in yaşamını yitirmesi nedeniyle yayımladığı mesajda, ''Siyasi tarihimizin simge kişiliklerinden Bülent Ecevit, yaşamı boyunca üstlendiği görevlerde etik değerleri ön planda tutarak, benimsediği istikrarlı çizgisi, demokratik duruşu, nezaketi ve aydın kimliği ile örnek olmuştur'' dedi.

ERDOÐAN'DAN BAŞSAÐLIÐI MESAJI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Bülent Ecevit'in vefatı dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Türk siyasi hayatı, önemli bir şahsiyetini kaybetmiştir. Kendisini rahmetle anıyor, hayat arkadaşı Rahşan Hanım'a ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum" dedi.

BAYKAL: ''HEPİMİZİN ÖÐRETMENİYDİ''
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise mesajında, Bülent Ecevit'in vefatından ''büyük üzüntü'' duyduğunu belirterek, ''Siyaseti ilkeli götürmeyi esas alan bir liderdi, hepimizin öğretmeniydi'' ifadesini kullandı.

ZEKİ SEZER: "ACIMIZ SONSUZ"
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer,Ecevit'in ölüm haberinin ardından geldiği GATA'nın çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Gerçekten acımız sonsuz. Büyük devlet adamı, bizim önderimiz, kendisiyle uzun süre çalışma olanağı bulmaktan gurur duyduğum sayın Ecevit'i yitirdik. Ama inanıyorum ki sayın Ecevit'in fikirleri bu ülkede sonsuza kadar bize yol göstermeye devam edecek'' diye konuştu.
Bülent Ecevit'in salı ya da çarşamba günü toprağa verilebileceğini belirten Sezer, cenazenin nereye defnedileceğinin ise henüz belli olmadığını sözlerine ekledi.

ECEVİT'İN EVİNE SİYASİLER GELMEYE BAŞLADI
Bülent Ecevit'in Oran Şehri'nde bulunan evine siyasiler gelmeye başladı.
Ecevit'in evine ilk gelen siyasiler arasında, HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan, DSP eski Milletvekili Emrehan Halıcı, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil bulunuyor.
Bu arada DSP Genel Başkanı Sezer, evden ayrılırken gazetecilerin Rahşan Ecevit'in durumun sorması üzerine, ''Üzgün tabi dinleniyor. Tören ve diğer işleri konuşmadık. Salı ya da Çarşamba günü toprağa verilebilir onu bilemiyorum, çünkü bizi de aşan kısmı var, devlet boyutu var. Rahşan Hanım'ın kararı da önemli'' yanıtını verdi.

PARTİLİLERİN BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR
Eski Başbakan Bülent Ecevit'in vefatının ardından, DSP'lilerin Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nin (GATA) önündeki barakada bekleyişi sürüyor.
Ecevit'in hastaneye yatışının ardından hastane önünde açılan deftere, bu kez de başsağlığı mesajları yazılmaya başlandı.