FB TW PIN NWS

Baykal: ''Çankaya yokuşu diktir, fıtıkla çıkılmaz''

2007-03-18
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması halinde, hakkındaki dosyalar nedeniyle yargılanabileceğini söyledi.

Baykal, geçtiğimiz hafta belindeki rahatsızlıktan dolayı evinde istirahat eden Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmaması için en net tavrı CHP’nin gösterdiğini belirterek, “Çankaya yokuşu diktir, fıtıkla çıkılmaz” dedi.

“ERDOÐAN’IN ÇANKAYA PLANLARINI CHP ORTAYA ÇIKARDI”
CHP lideri Baykal, haber sitesi www.gercekgundem.com’a Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. AKP Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan’ın iki yıldır Çankaya'ya çıkma planları yaptığını ve bu planın CHP'nin ısrarlı tutumu sonucunda ortaya çıktığını savunan Baykal, "Biz bu meseleyi gündeme getirdiğimizde, birçok kesim bununla ilgilenmek istemedi. Ama yaklaşan tehlikeye dikkat çekmek, toplumu uyarmak, uyandırmak zorundaydık. Muhalefetin görevi budur” dedi.

“BAŞBAKAN ÇANKAYA’YA ÇIKAMAYACAÐINI ANLADI”
CHP’nin 1 Mart tezkeresinin geçmemesi için gösterdiği çabayı, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmaması için de tekrarlayacağını kaydeden Baykal, “1 Mart tezkeresinin geçmemesi için mücadele ettiğimizde de (başarılı olamazsınız) diyorlardı. Ama biz bu ülkenin vicdanına güvendik ve geçirtmedik. Bugün de Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmaması için en net tavrı alıyoruz. Askerle, yargıyla, kurumlarla, toplumla kavgalı olan birinin Çankaya'ya çıkması mümkün değildir, CHP bunu başaracaktır. Çıktığı takdirde önceki dosyalarından yargılanacaktır. Artık bunu da anlamaya başlamıştır" diye konuştu. Baykal, "Başbakan oraya çıkamayacak. Bunu artık kendisi de görmeye başladı. Bu yüzden şimdi partiyi kırmadan dökmeden toplumun da itiraz etmeyeceği birini kabul ettirmeye çalışıyorlar" dedi.

“AKP, CUMHURBAŞKANLIÐI İÇİN BAŞKA İSİM ARAYIŞINDA”
Baykal, şunları söyledi:
"Bakın bugün 4 adayın isminden söz etmeye başladılar. Düne kadar tek bir isim bile ortaya koymuyorlardı. Ne oldu, ne değişti de birdenbire isimler yayımlanmaya başladı? Çünkü; Başbakan Çankaya'ya çıkacağından çok emindi. Ama şimdi, anketlerle, kamuoyu araştırmalarıyla, hem parti tabanını, hem kamuoyunu Çankaya'ya çıkmayacağına alıştırmaya çalışıyor. Biz iki ay önce (Erdoğan'ın Çankaya adaylığı çürümüştür) tespitini yaptık. AKP'nin bugün başka isimler arayışı içinde olması, bizim tespitimizi doğruluyor."

“CHP ERDOÐAN’IN ÇANKAYA’YA ÇIKMASINI İSTİYOR” İDDİALARI
Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi, CHP'nin ağır eleştirilere maruz kaldığına dikkat çeken Baykal, "Medya pısmış, iş dünyası ise korkutulmuş. Toplum da bir duyarsızlığa sürüklenmek isteniyor. Biz Türkiye'nin önündeki tehlikenin farkındayız. Bazı kesimler, ilginç akıl almaz teoriler ortaya koyuyorlar" dedi.

Baykal, “CHP, Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmasını istiyor ve bu sayede karşısında güçlü bir rakip olmayacağı için seçimlerde yüksek oy almayı planlıyor” şeklindeki iddialara da sert tepki gösterdi. Bu tür iddiaların hangi mantıkla ortaya atıldığını anlamanın mümkün olmadığını dile getiren Baykal, “Biz seçimde iktidara yürüdüğümüzü zaten görüyoruz. Türkiye'yi üç - beş oy fazla alacağız hesabıyla karanlığa mı teslim edeceğiz? Bizler, Anadolu'dan gelmiş Cumhuriyet'in evlatlarıyız. Cumhuriyet'e de sonuna kadar sahip çıkacağız. Küçük hesaplarla hareket etmeyiz. Ülkenin karanlığa teslim edilmesine de izin vermeyiz" diye konuştu.

Baykal, CHP'nin özellikle İstanbul'da yaşanan yolsuzlukları dile getirmesinin ardından AKP'nin savunmasız kaldığına dikkat çekerek, İstanbul'da yaşanan yolsuzlukları deşifre etmelerinin ardından toplumun sarsıldığını söyledi.