FB TW PIN NWS

Başbakan Çipras istifa etti

2015-08-21
Başbakan Çipras istifa etti
Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, erken seçim yolunu açmak için istifa ettiğini açıkladı. Televizyondan halka hitap eden Çipras, “Daha güçlü bir hükümet kurmak için istifamı sunmak üzere cumhurbaşkanına gidiyorum. Sizden de daha güçlü bir hükümet kurmak için destek bekliyorum" şeklinde konuştu. Çipras, Nazım Hikmet'in "En güzel günlerimiz, henüz yaşamadıklarımız." şiirini de okudu.

Başbakan Çipras, daha sonra cumhurbaşkanlığı konutuna giderek Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'a kendisinin ve hükümetin istifasını sundu.

Çipras, Pavlopulos ile olan kısa konuşmasında, bu koşullarda başka bir hükümet kurulmasının mümkün olmadığını belirterek bir an önce erken seçim tarihinin ilan edilmesini istedi.

Yunan anayasasına göre, son yapılan seçimlerin üzerinden bir yıllık süre geçmemiş olması nedeniyle Cumhurbaşkanı Pavlopulos'un diğer parti liderlerine hükümeti kurma görevini verme yetkisi de bulunuyor. Ancak, siyasi parti liderlerinin cumhurbaşkanı başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıda erken seçime gidilmesini kabul etmeleri durumunda cumhurbaşkanı meclisi feshederek erken seçim ilan edebilecek.