FB TW PIN NWS

Aslı Çakır Alptekine 8 yıl men

2015-08-17
Aslı Çakır Alptekine 8 yıl men
Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Uluslararası Atletizm Federasyonu'nun (IAAF), olimpiyat şampiyonu Aslı Çakır Alptekin ile ilgili başvurusunu haklı buldu. Doping yaptığı gerekçesiyle 8 yıl müsabakalardan men edilen milli atletin 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda kazandığı altın madalya da geri alındı.

CAS'tan yapılan açıklamaya göre, davanın tarafları IAAF, Aslı Çakır Alptekin ve Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF), milli sporcunun 2010 Temmuz ile 2012 Ekim tarihleri arasında verdiği kan numunelerinde anormal değerlere rastlandığı konusunda uzlaşmaya vardı.

Bunun sonucunda mahkeme, 29 yaşındaki atlete, 2004'ten sonra ikinci kez doping maddesi kullandığı gerekçesiyle 8 yıl men cezası verilmesine hükmetti. Cezanın, 9 Ocak 2021 gece yarısına kadar süreceği bildirildi. Ayrıca Aslı'nın 29 Temmuz 2010'dan bu yana katıldığı yarışmalarda elde ettiği madalya, derece, ödül, puan ve para ödüllerinin de geri alınmasına karar verildi. Böylece Milli sporcu, 2012 Londra Olimpiyatları, 2012 Avrupa Atletizm Şampiyonası ve 2011 Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunları'nda kazandığı altın madalyaların yanı sıra 2012 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nda aldığı bronz madalyayı da kaybetti.

Federasyondan açıklama

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, Aslı Çakır Alptekin'in müsabakalardan 8 yıl men edilmesine ilişkin, "Hem spor camiası hem de sporcuların, bundan böyle dopinge hiçbir şekilde geçit verilmeyeceğini anlaması gerekiyor" dedi.

Çintimar, milli atlet Aslı Çakır Alptekin'in, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) tarafından, doping yaptığı gerekçesiyle 8 yıl müsabakalardan men edilmesiyle ilgili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haberi üzüntüyle karşıladığını söyledi.

15. Dünya Atletizm Şampiyonası için Çin'in başkenti Pekin'de bulunan Çintimar, "Aslı'nın 8 yıl men cezası aldığını Pekin'de öğrendik ve çok üzüldük. Tüm spor camiası ve sporcuların buradan çıkarması gereken ders şudur; bundan böyle hiçbir kurum, kuruluş, federasyon, dopinge tolerans göstermeyecektir. Hem spor camiası hem de sporcuların, bundan böyle dopinge hiçbir şekilde geçit verilmeyeceğini anlaması gerekiyor" diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteğiyle, "dopinge sıfır tolerans" politikasını sonuna kadar uygulayacaklarını belirten Çintimar, "Dopinge karşı başlattığımız mücadeleyle ilgili hiç kimsenin tereddüdü olmasın. Yeni nesillere, temiz bir gelecek ve spor ortamı sunmak için, doping yapan ve yaptıranların peşini bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.