FB TW PIN NWS

''Anadolu Ateşi'' üç ülkede birden yandı

2007-03-17
Anadolu Ateşi, dünya turnesi çerçevesinde üç ayrı ülkede aynı anda sahneye çıktı. Grup, Rusya, Hollanda ve Almanya’yı aynı saatlerde “ateşe verdi.” Bir yandan Anadolu’nun ateşiyle ısınan seyirciler diğer yandan Türkiye’nin Eurovizyon şarkısının ritimlerine tempo tuttu.

Dansçıların gösterileri, Türkiye’nin tanıtım şölenine dönüştü. Rusya’nın Moskova, Almanya’nın Berlin, Hollanda’nın Breda şehirlerinde aynı saatte sahneye çıkan Anadolu Ateşi, izlendiği her yerde dakikalarca ayakta alkışlandı. Biletleri günler öncesinden tükenen gösterilerde, bu yıl Eurovizyon Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil edecek Kenan Doğulu’nun “Shake it up şekerim” şarkısı da sine vizyon eşliğinde çalınarak tanıtıldı. Hem Anadolu dansları ve kültürünün hem de Doğulu’nun şarkısının büyük beğeni topladığı gösterileri, bir gecede yaklaşık 10 bin kişi izledi.

Anadolu Ateşi’nin Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, gurubun bin 100’üncü gösterisinin yapıldığı Moskova sahnesinin çok başarılı geçtiğini söyledi. Kremlin Sarayı’nın önündeki Kızılmeydan’da 6 bin 600 kişinin karşısına çıktıklarını belirten Erdoğan, biletlerin 15 gün önceden bittiğini ve izleyicilerin bir kısmının bu gösteriyi yaklaşık 300 dolar vererek izleyebildiğini vurguladı. Kızılmeydan’da bu tür organizasyonların çok sık yapılamadığını dile getiren Erdoğan, Anadolu Ateşi’ne dünyanın bir çok ülkesinde, kültürel ve tarihi açıdan önemli yerlerin tahsis edildiğini, ancak Türkiye’de bu konuda bazı sıkıntılar yaşandığını bildirdi.

Almanya’nın Berlin ve Hollanda’nın Breda kentlerinde de aynı anda başlayan gösterilerin tümünün beklediklerinin de üzerinde başarılı geçtiğinin altını çizen Erdoğan, sahnede, Eurovizyon’da Türkiye’yi temsil edecek “Shake it up şekerim” şarkısının da bir çok kez çalınarak tanıtıldığını belirtti.

Anadolu’nun, Anadolu kültürünün ve Türkiye’nin tanıtımı için çalıştıklarını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:
“Turnemiz genel olarak oldukça başarılı geçiyor. Moskova’daki gösterimizde insanlar 20 dakika ayakta alkışladılar. Bir taraftan Anadolu’nun ve Türkiye’nin tanıtımını yaparken bir taraftan da diğer alanlara da yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kenan Doğulu’nun Eurovizyon şarkısını 8 defa çaldık sahnede. Ekrana da Rusça, ‘Türkiye’nin Eurovizyon şarkısı’ diye yazdık. Aslında kimse bize böyle bir talepte bulunmadı ama amacımız Türkiye’nin tanıtımı olduğu için bunu yaptık ve izleyen herkesten de büyük beğeni ve destek aldık. Gösterilerimiz gerçekten çok büyük ilgi görüyor. Bu gurur verici bir olay. Kendi adıma konuşmuyorum, başkası da yapsa aynı şeyleri söylerdim, Türkiye açısından gurur verici bir olay.”

Moskova’daki gösterileri sonrası, izleyenlerin sahneye çıkarak grubu tebrik etmek istemeleri sonucu güvenlik güçleriyle seyirciler arasında küçük bir arbede yaşandığını anlatan Erdoğan, gördükleri ilgi karşısında hem sevindiklerini hem de daha iyi işler yapmak için motive olduklarını dile getirdi.

Rusya’daki grubun önümüzdeki hafta Mısır’a geçerek Piramitlerin önünde kendileri için özel olarak kurulan platformda sahneye çıkacağını ifade eden Erdoğan, buradaki gösteriyi Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in yanı sıra 15 Mısırlı bakanın da izleyeceğini belirtti.

Anadolu Ateşi, dünya turnesine, Mısır’da yapacağı altı gösterinin ardından mayıs ayında Yeni Zelanda ile devam edecek.