FB TW PIN NWS

AKP'li bir cumhurbaşkanını ancak darbe önler

2007-04-17
Fransız Le Monde gazetesi, “İslamcı tehlike”nin Türkiye’deki Kemalistlerin arasında alarm yarattığını belirtti ve “AKP’nin göstereceği bir adayın cumhurbaşkanlığına seçilmesini sadece yeni bir askeri darbe önleyebilir. Ancak çoğu gözlemcilere göre, Türkiye’de artık darbeci generaller dönemi sona erdi” yorumunu yaptı.


Le Monde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini “demokrat muhafazakar” olarak nitelendirdiğini ancak karşıtlarınca cumhurbaşkanlığı yetkileri ile güçlendirilmesi halinde ülkenin laik sistemi yıkacak bir “İslamcı” gibi görünmeye devam ettiğini belirtti.
2003 yılından bu yana Başbakan olan Erdoğan’ın türban yasağını kaldıramadığına dikkat çeken Le Monde, ancak Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması halinde seçmenlerinin bu talebini yerine getirebileceğini kaydetti.


Le Monde, Tandoğan’daki mitinge katılanların “Erdoğan, ülkeyi Suudi Arabistan’a dönüştürmek istiyor” yolundaki kaygılarını da aktardı. Göstericilerin dile getirdikleri suçlamalardan daha sertlerinin de “ülkenin Kemalist üst düzey yetkililerince” de ifade edildiğini öne süren gazete, bu çerçevede Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın açıklamalarına değindi.


Ancak bu baskıların “artçı muhabere”yi anımsattığını savunan gazete, yapılan tüm anketlerde olası adaylar arasında Erdoğan’ın “favori” olmayı sürdürdüğünü yazdı. Gazete şu yorumda bulundu :
“AKP’nin göstereceği bir adayın cumhurbaşkanlığına seçilmesini sadece yeni bir askeri darbe önleyebilir. Ancak çoğu gözlemcilere göre, Türkiye’de artık darbeci generaller dönemi sona erdi.”