FB TW PIN NWS

''AB, uçak yolcuları bilgilerinin ne kadarını ABD'yle paylaşacak?''

2007-01-31
Avrupa Parlamentosu'nun bugünkü oturumunda, Avrupa Birliği'ndeki uçak yolcularının kişisel bilgileri ve banka işlemlerinde kullanılan bilgilerinin ne kadarının Amerika Birleşik Devletleri'yle paylaşıldığı tartışılacak.

Uçak yolcularının bazı kimlik, adres ve banka bilgileriyle, bankalarda yapılan işlemlerinde kullanılan kişisel bilgileri Amerika'nın terörle mücadele amacıyla kullanılan bilgisayar sistemine aktarılıyor.

Geçen yılın sonunda Avrupa Komisyonu, Amerika Birleşik Devletleri yetkililerine yazdıkları bir mektupta, kullanılan otomatik bilgi aktarımı sisteminin, varılan anlaşmanın şartlarını aşar şekilde bazı bilgilere ulaşıyor olabileceği konusunda endişelerini gündeme getirmişlerdi.

Amerika Birleşik Devletleri, bankalar arasındaki uluslararası işlemleri ve uçak yolcularıyla ilgili bilgilerin, terörle mücadelede büyük önem taşıdığını savunuyor.

Ancak Avrupa Birliği içinde, bu isteklerin maksadını aştığı yolunda huzursuzluk hissediliyor.

Geçtiğimiz yıl, milyonlarca banka havalesi yapan, sayısız malî işlemde aracı olan SWIFT adlı özel şirketin, Avrupa Birliği'nin kişisel bilgilerin gizliliği yasalarına aykırı şekilde, Amerika Birleşik Devletleri'ne bilgi aktardığı ortaya çıkmıştı.

Şimdi Avrupa milletvekilleri, yasalara aykırı olarak lede edilen bu bilgilerin, Amerika Birleşik Devletleri'nin terörle mücadele sistemine kaydedilip kaydedilmediğini öüğrenmek istiyorlar.

Milletvekilleri, başka şirketlere, örneğin telekomünikasyon firmalarına ya da sigorta şirketlerine de benzer şekilde bilgi paylaşımı için herhangi bir talep gelip gelmediğini de merak ediyor.

Avrupa Komisyonu, Amerikan hükümetine gönderdiği mektupla, varılan anlaşmaların dışına çıkan herhangi bir uygulama olup olmadığını sorgulamaya başladı.