FB TW PIN NWS

43. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ödüller Sahibini Buldu

2006-09-25
43. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film Zeki Demirkubuz’un 'Kader’i. En İyi Yönetmen ödülünü ise Nuri Bilge Ceylan alırken; En İyi Erkek Oyuncu Erkan Can, En İyi Kadın Oyuncu Sibel Kekilli oldu.

Festival kapanış töreninin, yağmur beklentisiyle Aspendos Antik Tiyatrosu’ndan 2 bin 400 kişilik Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi’ne alınması görevlileri zor durumda bıraktı. Davetiyeleri olduğu halde, içeride yer olmadığı için tören mekanına giremeyen Antalyalılar organizasyonu protesto etti. Gecede ilk olarak Avrasya Film Festivali ödülleri dağıtıldı. En İyi Film ödülü Rumen Rado Muntean’ın yönettiği ‘Kağıt Mavi Olacak’ adlı filme değer bulundu.

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film ödülü, Zeki Demirkubuz’un ‘Kader’ adlı filmine verildi. Zeki Demirkubuz, ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’tan aldı. En İyi İkinci Film anlamına gelen Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü ise ‘Takva’ filminin oldu. Ödülü yapımcılardan Sevil Demirci teslim aldı. Özer Kızıltan’ın ilk uzun metraj filmi ‘Takva’ toplam 9 ödülün sahibi oldu. Buna rağmen En İyi Film ödülünü, yalnızca 1 ödül almış olan ‘Kader’e kaptırdı.

En İyi Yönetmen ödülünü, Hülya Koçyiğit ve Cem Yılmaz birlikte sundu. Ödül, ‘İklimler’ filmi ile Nuri Bilge Ceylan’ın oldu. Ceylan, ödülü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, “Bu sene jürinin karar vermesi zordu. Bayağı cesur kararlar vermişler. Kurgu dalında, sadece 300-400 plandan oluşan bir filme ödül vermek, cesur bir karardı. Teşekkür ederim” ifadesini kullandı.

Ceylan, Beklerken Fenalaştı
En İyi Yönetmen ödülünün sahibini bulmasının ardından sıra En İyi Film ödülünün açıklanması aşamasına geldi. Heyecanın en üst dereceye ulaştığı anlarda, sahneyi Burhan Öçal ve ekibi teslim almıştı. Tam da bu esnada yönetmen Nuri Bilge Ceylan rahatsızlandı. Ceylan, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Ceylan’a, acil serviste yapılan kontrollerin ardından serum verildi. Nuri Bilge Ceylan’ın eşi Ebru Ceylan, eşinin iki gündür grip olduğunu, bunun verdiği yorgunluk ve stresin, ünlü yönetmeni etkilediğini söyledi.

Can ve Kekilli’ye Ödül
En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerinin sunumunu, Tamer Karadağlı ve Azra Akın birlikte yaptı. En İyi Kadın Oyuncu ödülü, ‘Eve Dönüş’ filmindeki rolüyle Sibel Kekilli’ye verildi. Kekilli, Mehmet Aslantuğ’dan ödülünü aldıktan sonra, “Bir yanlışlık yok değil mi? Vay be, ilk rolümde Türkiye’de ödül aldım. Jüriye, yönetmenim Ömer abiye, ekipteki diğer kişilere teşekkürler” diye konuştu.

En İyi Erkek Oyuncu ödülüne ise, ‘Takva’ filmindeki performansıyla Erkan Can seçildi. Ödülü, Arzum Onan’dan alan Erkan Can, “Çok güzel bir ödül. Herkes bunu almak istiyor. Benim şansım, ikinci kez almak. Ödülü, kızım Deniz için alıyorum” dedi.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülüne, ‘İklimler’ filmindeki rolüyle Nazan Kesal layık görüldü. Yeni doğum yaptığı için törene katılamayan Kesal’ın ödülünü Tamer Karadağlı, film ekibinden Ceren Olcay’a teslim etti.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülüne ise ‘Eve Dönüş’ filmindeki işkenceci polis rolüyle Civan Canova layık görüldü. Canova, ödülünü Azra Akın’dan aldı. Canova, ödülü bütün ekip arkadaşları adına aldığını söyledi. En İyi Görüntü Yönetmeni ‘Takva’daki çalışmasıyla Soykut Turan oldu. Festivalde genç sanatçıları teşvik etmek amacıyla verilen, Behlül Dal Jüri Özel Ödülü, ‘Kader’ filminde üstün bir oyunculuk performansı sergileyen Ufuk Bayraktar’a verildi.

Diğer Ödüller
Senaryo: Önder Çakar (Takva)
Sanat Yönetmeni: Erol Taştan (Takva)
Ses Tasarımı ve Miksaj: İsmail Karataş (İklimler)
Kostüm Tasarımı: Ayten Şenyurt (Takva)
Özel Efekt: Uğur Erbaş (Cenneti Beklerken)
Makyaj ve Saç: Nimet İnkaya (Takva)
Laboratuar: Sinefekt (İklimler ve Takva)
Kurgu: Ayhan Ergürsel (İklimler)
Müzik: Gökçe Akçelik (Takva)