FB TW PIN NWS

BJK İnönü Stadı

BJK İnönü Stadı

İnönü Stadı 1947 Yılında Açıldı

Mimari planları Mimar Vietti Violi, Mimar Şinasi Şahingiray ve Mimar Fazıl Aysu tarafından hazırlanmış olup, II. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü devrinde ve Lütfi Kırdar'ın İstanbul Valiliği ve Beden Terbiyesi Bölge Başkanlığı zamanında yapılmış ve 19 Mayıs 1947 yılında açılmıştır. 1950'li yıllarda stadyumun arka tarafında bulunan gazhane ve havagazı fabrikası daha sonraki yıllarda yıkılarak yeni açık tribünler inşa edilmiştir.

İnönü Stadyumu'nun ilk maçı 23 Kasım 1947 tarihinde Beşiktaş ile İsveç'in AIK takımı arasında oynanmıştır. Bu stadyumdaki ilk golü de o zamanlar Beşiktaş’ın futbolcusu olan Süleyman Seba atmıştır. İlk maç 3-2 AIK' nın galibiyeti ile bitmiştir.

1998 Yılında 49 Yıllığına Kiralandı

8 Şubat 1998 tarihinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile BJK Derneği arasında imzalanan sözleşme ile 49 yıllık intifa hakkı verilmiş ve sözleşmenin tapuya tescil tarihi olan 27 Mart 1998 tarihinden itibaren BJK'ya ait olmuştur. BJK İnönü Stadyumu ile ilgili tasarruflarda bulunmaya sadece Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği’nin yetkili olduğu hukuken tescil edilmiştir.

Yenileme Çalışmaları (2004)

2003-2004 sezonunun tamamlanmasının ardından hemen başlayan çalışmalarla Stadımız, muhteşem bir görünüm kazandı. Zemin indirme projesiyle, tribünler ile saha arasında artık sadece 4 metre uzaklık var. Bu sayede yüzde 50 artışla, toplam koltuk kapasitesi de 32,086’ya ulaştı. Kapalıda bulunan basın tribünü, taraftarlardan gelen istek üzerine Başkanımız’ın taraftarlara verdiği söz doğrultusunda numaralı kısma alındı. Kapalı trübünün orta bölümündeki localar, tribünlerle saha arasında bulunan tel örgüler kaldırıldı. Stadın giriş ve çıkışlarını rahatlatmak için kapı sayısı da yüzde 100 artırılarak, 36’dan 72’ye çıkartıldı. BJK TV için stat içerisinde bir bölüm yapıldı. Ayrıca, tuvalet ve büfelere yenisi eklenerek, bakımları tamamlandı.

İnönü'ye Veda (2013)

Yeni stadyum yapılacak olması sebebiyle, BJK İnönü Stadı'nın yıkımına 2013 yılının Haziran ayında başlandı. İnönü Stadyumu'nun bütün izinleri alındıktan sonra 2 Haziran 2013 tarihinde, Beşiktaş başkanı Fikret Orman tarafından temsili yıkımı gerçekleşmiştir.

İETT Garajı' da BJK İnönü Stadyumu'na dahil edilmiştir.

Ana hatları ortaya çıkan projeye göre sahanın zemini 40 metre kuzeye doğru çekilip deniz tarafındaki eski açık tribünün iç tarafına amfitiyatro yapılmıştır.

Yeni projeye göre BJK İnönü Stadyumu'nun içinde alışveriş merkezleri, büyük bir otopark, değişik damak zevklerine uygun restoranlar, mağazalar, ofisler, çok amaçlı kullanılabilen salonlar da olacaktır.

Ayrıca Anıtlar Kurulu ve İstanbul İl Turizm Müdürlüğü ile yapılacak ortak çalışmalar sonucunda stadyumun tam altından geçen ve gizemini yıllardır koruyan dehlizin turizme kazandırılması da hayata geçirilmiştir.

Tribünler
Eski Açık
Kapasitesi 10.000'dir. Deniz tarafındaki tribündür, ucuzdur ve genellikle ailelerin oturduğu bölümdür. Feda sezonunda Çarşı grubunun büyük bir kısmı bu bölümde maç seyretmektedir.

Yeni Açık
Kapasitesi 15.156'dir. 2010-11 sezonuna kadar Eski Açık ile aynı bilet fiyatına sahip iken 2010-11 sezonuyla beraber bilet fiyatları Eski Açık'tan çok düşük miktarda da olsa yüksek tutulmaya başlanmıştır

Numaralı
Kapasitesi 7.237'dir. Basın tribününü ağırlamaktadır. Çoğunlukla ailelerin bulunduğu tribündür. Stadyumun diğer bölümlerine göre bu tribunde bilet fiyatları pahalıdır.

Kapalı
Kapasitesi 9.610'dur. Çarşı taraftar grubunun bulunduğu bölümdür.

Tarihçesi

Mithat Paşa Stadyumu denildiğinde birçok kişi hangi stattan bahsedildiğini anlamaz. Tabii ki siyah beyazlılar hariç! Kara Kartal’ın 2013 yılına kadar kullandığı İnönü Stadyumu, açılışından itibaren İnönü ismini kullanmaya başlasa da dönemin siyasi şartları neticesinde uzun bir dönem Mithat Paşa stadyumu olarak anıldı. Her ne kadar sonradan tekrar İnönü Stadı ismini alsa da, siyah beyazlılar stadın tarihçesindeki bu dönemi mutlaka hatırlar.

Türkiye’nin en büyük spor kulüplerinden biri olan Beşiktaş, İstanbul kulüplerinin de en köklülerinden biridir. Kurulduğu 1903 yılında, İstanbul’da spor ve futbol faaliyetleri tam anlamıyla sürdürülemiyordu. 1910 yılında başlanan futbol karşılaşmaları ise Union Club sahasında yapılıyordu. Bu süreçte tüm stadyumların tahta temelinden oluşan tribünleri vardı. Dolayısıyla modern bir görünüm söz konusu değildi. 1929-47 yılları arasında maçlar, Fenerbahçe’nin stadında oynanmaya başlandı. Sonrasında ise Ortaköy ve Taksim Kışlası’nın avlusuna yapılan yeni statlarda devam etti. Fakat yine de bir stadyum arayışı söz konusuydu.

1939 yılında, Beşiktaş semtinde bulunan dolmabahce-sarayi'nın eski has ahırlarının bulunduğu yerde Türk mimarlar, İtalya’dan davet edilmiş özel bir ekiple proje çalışmalarına başladılar. Böylelikle İnönü Stadı’nın temeli atıldı. Fakat, İkinci Dünya Savaşı’nın yarattığı şartlar inşaatın önüne geçti. Durdurulan stadyum inşaatı, 1943 tarihinde tekrar temel atılarak yenilendi. Yapımı dört yıl süren Beşiktaş İnönü Stadı, resmi olarak 27 Kasım 1947 tarihinde açıldı. Açılış maçı için İsveç’ten AIK Solna takımı davet edildi. Stadın ilk golünü Beşiktaşlı efsane Süleyman Seba atarken, skor 3-2 Beşiktaş’ın mağlubiyetiyle sonuçlandı.

İnönü Stadı’nın adı, 1952 yılında yaşanan siyasi gerginliklerden dolayı Mithat Paşa Stadı olarak değiştirildi. Mustafa Kemal ATATÜRK’ün silah arkadaşı, aynı zamanda dönemin cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü’nün ismi stattan kaldırıldı. Fakat sonrasında, 1974 yılında stadyum tekrar İnönü Stadyumu olarak anılmaya başlandı. Bu süreçler arasında dönem dönem Dolmabahçe Stadı olarak anıldığı da bilinmektedir. Kara Kartal kurulduğu günden bu yana farklı statlarda oynamış olabilir. Fakat İnönü Stadyumu yapıldığından beri bu stadı aktif olarak kullanmaktadır.

İlk açıldığında 16 bin kişilik kapasitesiyle, yüksek seyirciden ziyade görsel estetik amaçlanarak inşa edilmişti. Zamanla artan taraftarlar için 1950 yılında 5 bin kişilik ekleme yapıldı. Sonrasında ise Dolmabahçe Gazhanesi’nin kaldırılması sonucunda kale arkası tribünü eklenerek 41.000 kişilik, karşılıklı kapalı tribünlere sahip tek stat olarak uzun süre liderliğini korudu.

Beşiktaş İnönü Stadyumu, tarihi bir değer ve futbol mabedi olarak görülse de, 2004 yılında yapılan yenilemenin ardından yeni stat projeleri gündeme gelmeye başladı. Ve sonunda Vodafone Arena projesi onaylandı. Temeli 2013 yılında atılan stadyum, Beşiktaş’ın yeni spor kompleksi olarak hizmet vermeye başladı. 10 Nisan 2016 tarihinde açılan stadyum ile Kara Kartallar yeni evlerine kavuştu.