FB TW PIN NWS

Bakteri

İlk hücrelerin geliştiği en küçük, en basit yapılı bir hücreli misroskopik canlılara verilen genel ad. Bir hücreli olan bakterler, üremeleri için gerekli ham maddeyi ve kimyasal düzeneği kendileri sağlarlar.


Afrika'da bulunan ve günümüzden 3.5 milyar yıl öncesinden kalan, fosilleşmiş bakteri hücresi, yeryüzünde bulunan en eski örneğidir. Bakterileri inceleyen bilim dalı olan "Bakteribilim", bir hücreli protozoalar, mantarlar ve yosunlar gibi her çeşit mükroorganizmayı inceleyen mikrobiyolojinin bir dalıdır. Tıbbi mikrobiyolojiyse, insanlarda ve hayvanlarda bulaşıcı hastalıklara sebep olan organizmaları inceler.


Otuz milyon bakteri yaklaşık olarak 28 gr gelir. Bakteriler mikron cinsinden ölçülür. Birçok türün genişliği 0.1 ile 4 mikron, uzunluğu ise 0.2 ile 50 mikron arasında değişmektedir. Dünya üzerinde yaklaşık olarak 2000 farklı tür bakteri bulunduğu tespit edilmiştir. Bunların çoğu da bulundukları ortamdaki diğer organizmaları yok ederler. Atmosferin üst katmanlarında, suyun altında, donmuş topraklarda ya ada sıcak su kaynaklarında bile bakterilere rastlamak mümkündür. Bazı bakteriler uyuma evresi adı verilen dönemlerde sporlar haline dönüşerek saatlerce sıcak ya da soğuk hava karşısında dirençli kalabilirler.


Bakterilerin çoğu çekirdeğin ikiye bölünmesi ile, eşeysiz olarak ürerler. Birçok bakteri türü, uygun koşullar bulunca 20 dk'da bir bölünerek çoğalabilirler. Böylesine hızlı bir büyüme ile yiyeceklerin bozulmasını, çürümesini hastalıkların hızla ilerlemesine neden olabililer. E. Coli gibi bazı özel türler ise iki bakterinin çiftleşerek gen alışverişiyle eşeyli olarak üreyebilirler.


Alman bakteribilim uzmanı Robert Koch, vereme yol açan basili bulmak için yaptığı çalışmalar sonucunda 1905 yılında Nobel Tıp ve Fizyoloji ödülünü almaya hak kazanmıştır.